Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Savasság

 

A kávé savassága az ízprofil fontos eleme, és két fő forrásból ered: a kávéfajtából és a pörkölési folyamatból. Az arabica kávéfajta általában magasabb természetes savassággal rendelkezik, míg a robusta inkább alacsonyabb savasságú.

 

A pörkölés során a kávébaboknak átalakulnak az ízjegyeik, beleértve a savakat is. A világosabb pörkölésű kávék gyakran megőrzik magasabb természetes savasságukat, ezáltal élesen és frissítően hatnak. Ugyanakkor a sötétebb pörkölésű kávéknál a pörkölés hozzájárul a savasság csökkenéséhez, míg kialakulnak az intenzív, pörkölt ízjegyek.

 

Az optimális egyensúly megtalálása a pörkölés során kulcsfontosságú. A pörkölőmesternek figyelembe kell vennie a kávéfajta sajátosságait, a kívánt ízprofilt és a fogyasztói preferenciákat. Egy jól megpörköl kávé kiegyensúlyozott lesz, élénk savassággal, gazdag aromákkal és harmonikus ízvilággal. Ezáltal a pörkölési folyamat nemcsak a kávétestességet formálja, hanem meghatározza a kávé élvezeti élményét is.

Kávé elkészítési módjai

A kávékészítési eljárások gazdag világa kiterjed a hagyományos eszpresszótól egészen az újító pour-over eljárásokig. Mindegyik módszer sajátos ízprofilokat teremt, és más típusú kávé szükséges hozzá.

 

1. Eszpresszó:

Az eszpresszó egy rövid és erőteljes kávé, amit magas nyomású forró víz áramoltat finoman őrölt kávén keresztül. Ideális esetben arabica vagy keverék kávészemekből készül, erőteljes pörkölési fokkal és finom őrléssel.

 

Csepegtetős Kávé (Drip Coffee):

A csepegtetős kávéfőzés során a közepesen őrölt kávészemekre forró vizet csepegtetnek. Ezáltal könnyedebb, kiegyensúlyozott ízű kávé készül. Általában arabica kávéfajtákból készül közepes pörkölési fokkal és közepes őrléssel.

 

3. Francia (French Press):

A French Pressben a közepesen durván őrölt kávé és forró víz találkozik, majd hosszabb áztatás után a préselő tálba nyomja a kávéfőzetet. Egy testes, aromás ital keletkezik, melyhez közepesen pörkölt arabica vagy keverék kávészemek és közepesen durva őrlés szükséges.

 

4. Kotyogós Kávé:

A kotyogós kávé egy hagyományos és egyszerű kávéfőzési módszer. A kotyogóban lévő víz a felforrást követően keresztülhalad a őrleményen és kivonatolja azt. Fontos, hogy az első kávécseppek megjelenése után már ne melegítsük tovább a kávéfőzőt, így a kávéőrleményt és a kész kávét sem tesszük ki a szükségesnél nagyobb hőnek.

A kotyogós kávéhoz általában közepesen durván őrölt arabica kávészemeket használnak közepesen sötétre pörkölve, de a fajtát és keveréket a személyes ízlés határozza meg.

 

5. Pour-Over (Kézi Kávéfőző):

A pour-over kávéfőzés során forró víz lassan ömlik le a finoman őrölt kávéra. Ez egy manuális és kreatív folyamat, ahol a kávéfajta (általában specialty kávé), a pörkölési fok és az őrlés mind hatással vannak az ízre.

 

6. Török Kávé:

A török kávéban finoman őrölt török kávészemeket használnak, amit cukorral és vízzel együtt főznek speciális török kávéfőzőben. Az eredmény egy sűrű és erőteljes ital, ahol a kávészemek finom pörkölése és nagyon finom őrlése kulcsfontosságú.


7. Cold brew

A Cold Brew kávé elkészítése rendkívül egyszerű. Közepes vagy sötét pörkölésű kávéra van hozzá szükség durvára őrölve. 100g kávét 400g hideg vízzel keverj össze, és helyezd a hűtőszekrénybe legalább 12-24 órára. A hosszú áztatásnak köszönhetően egy sima, enyhén édes és alacsony savtartalmú italt kapunk. Szűrd le, majd díszítsd, ha szeretnéd. Kísérletezhetsz az arányokkal és az áztatási idővel, hogy személyre szabott ízvilágot érj el. A közepesen vagy sötéten pörkölt kávé adja meg a gazdag és karakteres jegyeket a Cold Brew kávéhoz.

 

 

Minden kávékészítési módszer sajátos íz- és aromavilágot hoz létre, és a kávéfajta, pörkölési fok és őrlés minősége kulcsfontosságú a kívánt ízélmény eléréséhez. Kísérletezés és a saját ízlés kialakítása révén minden kávékedvelő felfedezheti a számára tökéletes készítési módszert és kávét.

Ha nem csupán szereted a kávét, de szeretnél többet megtudni róla, és bővítenéd a műveltségedet a témában, ez a te oldalad! Kigyűjtöttük a legfontosabb és legérdekesebb információkat a kávéról az eredettörténettől kezdve a típusokon keresztül az elkészítési módokig, hogy immár ne csak laikus kávéélvező, hanem hozzáértő is lehess.