Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Kávéfajták

Arabica (Coffea arabica): Az arabica kávé a legelterjedtebb és a legmagasabb minőségű kávéfajta. Jellemzően kellemes, lágy ízű és gyümölcsös aromájúak és magasabb savassággal rendelkeznek. Az arabica cserje magasabb tengerszinten, hűvösebb klímájú területeken terem, és lassabban növekszik, ami elősegíti az ízek kialakulását.

Robusta (Coffea canephora): A robusta kávé erőteljesebb ízű és magasabb koffeintartalmú, mint az arabica. Ezt a fajtát a magasabb hőmérsékleten és alacsonyabb tengerszinten található területeken termesztik. Gyakran használják kávékeverékekben és eszpresszókban a karakteres íze miatt.

 

Ezen kívül néhány különleges vagy régióspecifikus kávéfajta is létezik:

Liberica (Coffea liberica): Kisebb mértékben terjedt el, különösen Afrikában. A liberica kávé erőteljes, gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.

 

Excelsa (Coffea liberica var. liberica): Ez egy a liberica alfajja, amely különböző ízprofilokkal rendelkezik, beleértve a gyümölcsös, virágos és fűszeres jegyeket.

 

Geisha (Coffea arabica var. geisha): Az arabica egy különleges változata, amelynek kiváló minőségű és egyedi ízjegyei vannak. Gyakran találkozhatunk vele a Panamai kávék között.

Fontos megjegyezni, hogy az arabica és a robusta a legelterjedtebbek, és a világ különböző részein, különböző termőhelyeken teremnek, kialakítva különböző ízjegyeket és karaktereket.

Feldolgozási módok
 

A kávéfeldolgozás során a frissen szedett kávébabokat kinyerik a kávészemekből és előkészítik a pörkölés előtt. A kávéfeldolgozás módja jelentős hatással van a kávé ízére és aromájára. A kávéfeldolgozás négy fő típusát különböztetjük meg:

 

Száraz (természetes) feldolgozás:

 

A kávébabokat a kávétermelők egész gyümölcsében, a kávészemeket tartalmazó cseresznyében szárítják, a napfénynek vagy mesterséges szárítótereknek való kitettség során a gyümölcsből kiszárad a nedvesség. Ez a módszer a kávénak jellemzően intenzív és gyümölcsös ízjegyeket ad.

Mosott (nedves) feldolgozás:

A kávébabokat először lehántolják a kávészemeket tartalmazó cseresznyéről, ezután a kávészemeket fermentálják és lemossák, majd szárítják. A mosott feldolgozás tisztább, élénkebb ízű kávét eredményez.

 

Honey (mézes) feldolgozás:

A kávészemek külső héjat eltávolítják, a maradék gyümölcshúst viszont a kávészemek felületén hagyják, így lesz a feldolgozás "mézes" jellegű. A honey feldolgozás édes, testes ízjegyekkel gazdagítja a kávét.

 

Pulped Natural (mazsolás) feldolgozás:

Ez egy hibrid módszer, ahol a cseresznye héját eltávolítják úgy, hogy a kávébabon maradjon egy vékony réteg a gyümölcshúsból. Ezután a kávészemeket szárítják, anélkül, hogy fermentálnák. Ez a feldolgozási mód az élénk savasság és a testes íz kombinációját szokta eredményezni

Specialty kávé

 

A Specialty kávé a kávézás kiválóságát és kifinomultságát képviseli, ahol a minőség és az egyediség elsődleges szerepet játszanak. Ennek a kategóriának a lényege az, hogy kiemelkedő minőségű kávébabokat termesztenek és pörkölnek, előtérbe helyezve az ízek gazdagságát, a terroir egyediségét és a gondos feldolgozási eljárásokat.

 

A Specialty kávékat az ízprofiljuk, az aroma, a savasság, a testesség és az utóízük alapján értékelik. A kávék általában 80 pont felett kapnak értékelést 100-ból, ahol a 90 feletti pontszámok kiváló minőséget jelölnek.

 

A kiváló minőség eléréséhez számos tényezőre ügyelnek a kávétermelőktől kezdve a pörkölőkig. A kávéültetvények terroirja, a magas minőségű fajták használata, a gondos szüretelés és feldolgozás, valamint a pontos pörkölés mind hozzájárulnak a Specialty kávék rendkívüli ízvilágához.

 

Ez a kategória a kávé iránti szenvedélyt és elkötelezettséget tükrözi, mind a kávétermesztők, mind a fogyasztók részéről. A Specialty kávék fogyasztása egy igazi élményt jelent, ahol minden kortyban a kávé egyedisége és gazdagsága érvényesül. A Specialty kávé egyfajta kulináris élvezet, amely a kávé világában az elit és a kifinomultság szimbóluma.