Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Specialty kávé

 

A Specialty kávé a kávézás kiválóságát és kifinomultságát képviseli, ahol a minőség és az egyediség elsődleges szerepet játszanak. Ennek a kategóriának a lényege az, hogy kiemelkedő minőségű kávébabokat termesztenek és pörkölnek, előtérbe helyezve az ízek gazdagságát, a terroir egyediségét és a gondos feldolgozási eljárásokat.

 

A Specialty kávékat az ízprofiljuk, az aroma, a savasság, a testesség és az utóízük alapján értékelik. A kávék általában 80 pont felett kapnak értékelést 100-ból, ahol a 90 feletti pontszámok kiváló minőséget jelölnek.

 

A kiváló minőség eléréséhez számos tényezőre ügyelnek a kávétermelőktől kezdve a pörkölőkig. A kávéültetvények terroirja, a magas minőségű fajták használata, a gondos szüretelés és feldolgozás, valamint a pontos pörkölés mind hozzájárulnak a Specialty kávék rendkívüli ízvilágához.

 

Ez a kategória a kávé iránti szenvedélyt és elkötelezettséget tükrözi, mind a kávétermesztők, mind a fogyasztók részéről. A Specialty kávék fogyasztása egy igazi élményt jelent, ahol minden kortyban a kávé egyedisége és gazdagsága érvényesül. A Specialty kávé egyfajta kulináris élvezet, amely a kávé világában az elit és a kifinomultság szimbóluma.

Pörkölés

 

A kávépörkölés a kávébabok hőkezelésének folyamata, amely során a nyers kávébabokból kialakulnak az ízletes aromák és karakteres ízjegyek. A pörkölési folyamat során a kávébabok színe, íze és illata alapvetően megváltoznak. A pörkölés során a kávébaboknak magas hőmérsékletnek és különböző időtartamoknak vannak kitéve egy pörkölőgépben.

 

A pörkölési fokozatok különböző ízjegyeket hoznak létre:

Világos pörkölés: Rövid pörkölési idő és alacsony hőmérséklet jellemzi. Az eredmény egy könnyű testesség, magas savasság és gyümölcsös, virágos ízprofil.

Közepes pörkölés: A kávébaboknak további időt és hőt adnak. Egyensúlyt teremt a testesség és a savasság között, jellegzetes csokoládés és diós ízjegyekkel.

Sötét pörkölés: Hosszabb pörkölési idő és magas hőmérséklet jellemzi. Eredménye egy mélyebb testesség, alacsonyabb savasság és erőteljes pörkölt, kakaós ízjegyek.

 

A kávépörkölés személyes preferenciáktól függ, és a kávékedvelők kísérleteznek a különböző pörkölési fokozatokkal, hogy megtalálják az ízlésüknek leginkább megfelelő kávét. A pörkölési fokozatok meghatározzák a kávé ízét és karakterét, így a pörkölési folyamat kiemelkedő fontosságú a kávé minőségének és élvezeti értékének kialakításában.

 Íz- és illatjegyek

 

A kávé illat- és ízjegyei az összetett és gazdag élmény világát nyitják meg a kávékedvelők előtt. Az ízjegyek és illatok kialakulásában számos tényező játszik szerepet, kezdve a kávébabok fajtájától és terroirtól egészen a pörkölési fokozatig és az elkészítés módjáig.

Jellemző illatjegyek:

Virágos: Friss és virágos illatok, mint például jázmin vagy liliom, amelyek a kávéban érezhetők, különleges és könnyed érzetet kölcsönöznek.

Gyümölcsös: A kávé illata gyakran tartalmazhat gyümölcsös jegyeket, mint például citrusfélék, bogyós gyümölcsök vagy érett cseresznye, amelyek felfrissítik az érzékeket.

Csokoládés: A pörkölés során kialakuló kakaós vagy csokoládés illatok gazdag és meleg érzést adnak a kávénak, néha akár vaníliával vagy karamellával is kiegészülve.

Fűszeres: Különféle fűszerek illatai, például fahéj, szegfűszeg vagy gyömbér, amelyek a kávéból áradva egyedi és meleg élményt nyújtanak.

 

Ízjegyek:

 

Gyümölcsös: Különböző gyümölcsízjegyek, például alma, áfonya vagy trópusi gyümölcsök, amelyek a kávé ízprofilját gazdagítják.

 

Cukros: Édes ízjegyek, mint például karamell, vanília vagy méz, amelyek a kávéhoz édes és kellemes jegyeket adnak.

 

Pörkölt: A pörkölés során kialakuló ízjegyek, mint például pörkölt, keserű vagy csokoládés jegyek, amelyek a kávé karakterét és testességét határozzák meg.

 

Fűszeres: Különböző fűszeres ízjegyek, mint például fahéj, szegfűszeg vagy szerecsendió, amelyek fűszeres és intenzív élményt nyújtanak.

 

Ezek az jegyek együtt alkotják a kávé komplex ízprofilját, amelyet a kávékedvelők élvezhetnek és felfedezhetnek. Az egyedi kávéfajták és kávéterroirok további változatosságot hoznak létre, így minden egyes kávénak sajátos íz- és illatvilága lehet. A kávéfogyasztók gyakran élvezik az ilyen gazdag palettát, és kísérleteznek különböző kávéfajtákkal, hogy felfedezzék a számukra legkedvesebb ízkombinációkat