Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 4 szelet, egyenként kb. 20 dkg-os lepikkelyezett lazacfilé
- 15 dkg natúr tintahalkarika
- 2 dl kókusztej
- 2 db kisebb, összesen kb. 50 dkg cukkini
- 10 dkg vaj
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor friss koriander
- 1 csokor snidling
- 1 dl szőlőmagolaj
- Só
- Bors
- 1 kanál zöld currypaszta
HA MÁSHOGY KÉSZÍTENÉD
- Tengeri hal
- Zöldfűszer
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A halakat két órára, 12 dkg só és 2 liter víz keverékébe áztatjuk, majd kivesszük, letörölgetjük.
- 2A cukkiniket hosszában kettévágjuk és kanállal kikaparjuk a magját.
- 3Ezután forró sós vízben 3 percig blansírozzuk, majd jeges vízbe dobjuk, ha lehűlt, kivesszük, leszárítjuk.
- 4A mártáshoz a zöld curry pasztát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a kókusztejet és összeforraljuk.
- 5A halfiléket alaposan leszárítva, bőrös oldalukkal lefelé egy tapadásmentes serpenyőben megsütjük, míg a bőrük ropogós lesz. Ezután fordítsuk át, dobjunk rá vajat és a habzó vajjal is locsoljuk meg alaposan, majd 2-3 percet pihentessük.
- 6A kókuszmártáshoz adjuk a tintahalkarikákat, amiket 1 percig főzünk, majd a cukkinit is és sózzuk, borsozzuk, pár csepp lime-mal ízesíthetjük.
- 7Ezzel a körettel tálaljuk a megsütött halat.
Kifli tipp
A lazacot semmiképpen ne süssük túl, akkor jó, ha még belül kissé sötétnarancs színű. A lazacot helyettesíthetjük más tengeri hallal is. Ha egy csokor snidlinget 20 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd jeges vízbe mártjuk, leszárítjuk és egy dl szőlőmagolajjal alaposan összeturmixoljuk és leszűrjük, szép élénkzöld snidlingolajat kapunk. Ezt másfajta zöldfűszerrel is érdemes kipróbálni.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!