Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 500 g Tanyasi csirkemellfilé
- 200 g panko morzsa
- 100 g BL-55 liszt
- 2 tojás
- 500 ml olaj vagy libazsír a sütéshez
- 500 g rizottórizs
- 100 g vaj
- 2 db (kb. 100 g) salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 ml száraz fehérbor
- 2 db (kb. 300 g) cékla
- 2 csokor újhagyma
- 50 g parmezán
- 50 ml olívaolaj
- 1 kanál vörösborecet
- 1 kanál cukor
- Só
- Bors
- (Friss) kakukkfű
HA MÁSHOGY KÉSZÍTENÉD
- Zeller
- Karalábé
- Sertéskaraj
- Sertésszűz
- Tőkehal filé
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A céklákat héjastul, kevés sóval alufóliába csomagoljuk, és megsütjük 160 fokos sütőben, egy jó óra alatt. Meghámozzuk és az egyiket leturmixoljuk.
- 2A másik céklát kockákra vágjuk és a borecetből, egy kanál cukorból és egy csipet sóból készített, kevés vízzel igény szerint higított marinálólébe áztatjuk pár órára. Ez akár napokkal korábban is elvégezhető.
- 3A csirkemellet csíkokra vágjuk és 60 g só és egy liter víz által készített sóoldatba áztatjuk egy órára. Így kellemesen, egyenletesen sós lesz és nagyon szaftos marad. Ez a lépés kihagyható, ez esetben csak simán sózzuk a húst, ahogy szoktuk. Ezután a szokott módon panírozzuk a panko morzsát használva.
- 4A rizottóhoz dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy kanál olívaolaj és egy kanál vaj keverékében.
- 5Adjuk hozzá a rizottórizst és alaposan forgassuk át, hogy a rizs átforrósodjon.
- 6Öntsük fel a borral és kavarjuk át, míg a bort szépen felszívja a rizs.
- 7Közben melegítsük fel az alaplevet és lassan adagoljuk a rizshez, miközben folyamatosan, lehetőleg szilikon vagy fakanállal kavargatjuk.
- 8Annyi alaplevet adjunk hozzá, amennyit felvesz a rizs, majd adjunk hozzá a céklapüréből, ízesítsük sóval, reszeljünk bele parmezánt, dobjunk bele vajat, de ezeket már ne főzzük, csak húzzuk félre a tűzről 5 percre.
- 9Az 5 perc alatt megsütjük a bepanírozott csirkemelleket.
- 10Friss újhagymával, vékony parmezánforgácsokkal és a marinált céklával tálaljuk.
Tip
Cékla helyett készíthetjük akár zellerrel vagy karalábéval is. Csirke helyett süthetünk sertéskarajt vagy szűzet is, de akár egy tőkehalfilével is tökéletes. A rizottórecept cékla nélkül egy alaprizottó, jegyezzük meg jól!
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!