Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 50 g Président vaj
- 300 ml Meggle Creme Patisserie habalap
- 500 g kimagozott meggy
- 2 kanál Gold Pack Demerara Nádcukor
- 100 g BackMit Darált mák
- 1 kg lisztesre fővő burgonya
- 3 tojássárgája, plusz 5 a sodóhoz
- kb. 80 g BL 55 liszt
- 2 csipet só
- 2 kanál porcukor
- 1 kávéskanál keményítő
- 200 ml tej
- 1 rúd vanília
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A burgonyát 220 fokos sütőben, héjastul süssük mérettől függően 40-60 percig, míg teljesen megpuhul, majd hámozzuk meg, és még melegen törjük át, majd hagyjuk kihűlni.
- 2Terítsük ki egy deszkára, szórjuk rá a liszt nagy részét, sózzuk meg, adjunk hozzá 3 tojássárgáját is.
- 3Keverjük egynemű tésztává, de ne dolgozzuk túl, mert gumis, ragacsos lesz.
- 4Formázzunk kb. 1-2 cm átmérőjű kígyót belőle és vágjuk fel tetszőleges hosszúságúra, majd formázzunk csinos kis mini kifliket belőlük.
- 5A sodóhoz keverjük ki az 5 tojássárgáját két kanál porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, a 2 dl tejet és 3 dl tejszínt egy kivizezett forralóban forraljuk fel a vaníliarúddal, majd lassan öntsük a cukrozott tojáshoz, miközben azt folyamatosan keverjük. Addig melegítsük keverés közben, míg el nem kezd sűrűsödni, ekkor azonnal húzzuk félre és hűtsük le.
- 6A meggyraguhoz a magozott meggyet egy kávéskanál keményítővel keverjük össze, cukrozzuk meg és forraljuk fel.
- 7A nudlit forró, sós vízben főzzük meg, kb. 5 perc alatt, míg fel nem jön a víz tetejére, majd szűrjük le és forró vajon forgassuk át egy serpenyőben.
- 8A nudlit a meggyraguval, cukrozott mákkal és vaníliasodóval tálaljuk.
Tip
A vaníliarudat hosszában vágjuk ketté, így kaparjuk ki a magját. A kikapart rudat se dobjuk el, cukorhoz adva szépen aromatizálja azt, vagy forraljuk bele a tejbe, amiből a sodó lesz. Meggy helyett más gyümölcsökkel is elkészíthető és mák helyett más magvak is tökéletesek (pl.: mandula, mogyoró, makadámdió).
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!