6 DARAB
Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK AZ ELŐTÉSZTÁHOZ
- 350 g liszt
- 10 g élesztő
- Növényi olaj a tál kikenéséhez
HOZZÁVALÓK A KENYÉRTÉSZTÁHOZ
- 60 ml tej
- 15 g élesztő
- 50 ml extra szűz olíva olaj
- 500 g liszt
- 15 g só
AMIRE MÉG SZÜKSÉGED LESZ
- Sütőpapír
- Frissentartó fólia
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
A BIGA KOVÁSZOS ELŐTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Keverd el az élesztőt 30 ml langyos vízzel.
- 2Öntsd a lisztet egy konyhai keverőgépbe és állítsd közepesre a keverési sebességet. Fokozatosan add hozzá az élesztő keveréket, illetve 170 ml langyos vizet. Keverd a géppel 5 percig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz.
- 3Kend ki egy tál belsejét növényi olajjal és tedd bele a tésztát. Fedd le a tálat sütőfóliával és hagyd kelni 12-15 órán át meleg helyen.
A KENYÉRTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Keverd össze egy tálban az élesztőt 30 ml langyos vízzel krémes állagúra, majd adj hozzá további 370 ml langyos vizet. Ezt követően keverd össze az egyveleget a biga előtésztával.
- 2Öntsd a tejet a keverőgépbe, add hozzá az élesztő keveréket és fokozatosan add hozzá a lisztet. Dolgozd össze a tésztát 10 percig magasabb fokozaton. Ezután add hozzá a sót és az olívaolajat és keverd további 1 percig.
- 3Kend meg a tésztát olajjal, takard le egy tiszta ruhával és hagyd kelni 1-1,5 órán át meleg helyen, amíg annak térfogata a duplájára nem nő.
- 4Szórd meg a sodrófát liszttel és nagyon óvatosan nyújtsd ki vele a megkelt tésztát, így az nem esik össze.
- 5Belisztezett kézzel óvatosan nyomkodd bele a tésztát egy körülbelül 2,5 cm magas, téglalap alakú tálcába, és késsel vagy szeletelővel vágd fel 6 egyenlő méretű téglalap alakú darabra.
- 6Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
- 7Helyezd át a kenyérdarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, szórj rájuk lisztet és hagyd őket kelni 30 percig meleg helyen.
- 8Hirtelen permetezd be vízzel az előmelegített sütő falát, hogy gőz képződjön és azonnal helyezd be a tepsit a sütőbe, majd egyből zárd be az ajtaját.
- 9Süsd a ciabattákat 30 percig aranybarnára, majd tedd ki őket hűlni egy rácsra.
Tip
A biga egy előtészta, a klasszikus olasz vidéki kenyér kelesztőanyaga. Az ilyen típusú tésztáknál fontos a megfelelő gőzölés a sütőben, már a sütés elején. Ha épp nincs szórófejes flakon a háznál, tegyél vizet egy tálba és a lehető leggyorsabban hints belőle egy kevés vizet a sütő falára, hogy gőz keletkezzen. Ezt a folyamatot mindig a lehető leggyorsabban kell végezd, hogy a sütő ne hűljön ki. Fontos az is, hogy a tésztát gyorsan kell betenni a sütőbe, amíg gőz van benne.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!