Kedves ügyfeleink! Őszintén sajnáljuk, de sajnos technikai problémák miatt előreláthatólag több órás késés is várható. Esetlegesen felmerülő kérdéseitekkel, forduljatok hozzánk chaten! Köszönjük a megértésetek és az együttműködést!
Milyen bort válasszunk fröccsnek

Sokan azt gondolják, hogy a fenti kérdést fel sem lehet tenni, pláne egy borásznak, akkora szentségtörés… Pedig egyáltalán nem az, sőt elárulom: nyáron a borászok is fröccsöznek, és igen, sokszor a saját borukkal, legyen az fehér, rozé vagy akár könnyű vörös!

Íratlan szabályok persze vannak: nem szódázunk fel bármilyen bort, egyszerűen azért, mert sok bor nem jó hígítva, sok pedig túl nagy formátumú (és igen, esetleg túl drága) ahhoz, hogy megérné jól megbubizva, negyven fokban a teraszunkon terpeszben állva egy hajtásra magunkba dönteni…

Jöjjenek tehát az alapvető fröccsszabályok, a Kifli.hu borszakértőjének, Nagy Sebestyénnek a segítségével – hogy megkönnyítsük a borválasztást, ha éppen szódásszifonnal a kezünkben keresgélünk,

divider

Miket NE?

A következő bortípusok egyértelműen tiltólistásak, ha fröccsbort keresünk:

 

1. testes borok

 

Legyen fehér vagy vörös, ha egy bor vaskos, nehéz, fajsúlyos darab, nem érdemes szódával piszkálni, mert ha kevéssel küldjük meg (nagyfröccs), még mindig nem lesz egy könnyű, nyári, itatós darab, ha pedig agyonszódázzuk, a bor fő paraméterei tűnnek el. A nagy testű borok ritkán mutatnak intenzív illatokat és aromákat is, inkább a szerkezetről szólnak, amit tönkreteszünk a felvizezéssel. Nagy általánosságban a legtöbb chardonnay, valamint sok furmint, hárslevelű, juhfark nem fröccsborok.

 

2. hordós borok

 

A hordó és a víz nem barátok. Az „életben” sem: a hordót nem szabad klóros csapvízzel kimosni, ha még használni akarjuk. És a hordós bor meg a szóda sem – egyszerűen nem illenek össze. Kb. mintha egy finom forró csokit felhúznánk hideg vízzel. Brrr.

divider

Miket IGEN?

 

Könnyű, illatos, aromás fehérborok

Ezek a borok nem a komoly szerkezetük miatt kedveltek, hanem a finom – virágos, barackos, körtés, almás, stb. – illatuk és aromáik miatt, amik akkor is érezhetők maradnak, ha kicsit lazítjuk szódával. Sőt, ha csak kevés szódát teszünk hozzá, az első pillanatokban a buborékok még fel is szabadítják ezeket az íz- és illatjegyeket.

Kevés maradékcukrot tartalmazó fehérborok

Alapvetően a száraz borok a jó fröccs alapborok, de ha minimális maradékcukrot tartalmaz egy fehérbor, az adhat még egy jó kis nyári „twistet” a korty végén. Fontos, hogy a cukor tényleg kevés legyen: azaz száraz bor, melyen feltüntették, hogy pár gramm maradékcukrot tartalmaz, esetleg félszáraz bor.

 

A legtöbb friss rozé jól működik fröccsként: könnyűek, illatosak, aromásak és a többségnek jó sava is van, amik ideális nyári fröccs-alapanyaggá teszik őket. A hordós rozékat, amik nagyon ritkák – és a hordózottságot általában feltünteti a borász a címkén – viszont csak önmagában igyuk.

 

Attól, hogy egy italnak vörös színe van, még lehet fröccsözni vele. De azért tartsunk be néhány szabályt. Ne legyen testes. Ne legyen hordós. Ne legyen olyan, amit sokat tartottak héjon (nagyon sötét). Ne legyen gazdag, sokoldalú (pl. pinot noir), hanem inkább egyszerű, jó ivású, nyári vörös. És ha ilyen, kísérletezhetünk…

 

Ezekben a borokban már eleve van buborék – de hozzáadott víz nincs bennük, mint a fröccsben, mert a CO2-t úgy „szaturálták” hozzájuk. Sok szénsav nincs bennük – ezért hívják őket gyöngyözőbornak, le lehet zárni őket csavarzárral is, és nem tartoznak más kategóriába, mint a csendes borok. Ha szeretjük nyáron a nagyon sok buborékot, egy jó gyöngyözőborhoz hozzáadhatunk még egy kicsit – szóda formájában – és élvezzük a szánkban bekövetkező ősrobbanást!

divider