Gyors vacsora öt alapanyagból
A szülők öt hozzávalóra esküsznek, amelyekből mindig kell lennie a háztartásukban. Miután a kamrát feltöltik belőlük, akár többszázféle vacsorát főzhetnek az egész család számára húsz perc alatt.
Nem, nem adjuk meg neked a teljes receptet grammra pontosan, mert tudjuk, hogy az esti főzéshez valami más szükséges: sebesség és alapvető összetevők, amelyeket rendszeresen hoznak neked a kifli.hu-tól, valamint kielégítik a gyermekek és a szülők ízlését. Miket ajánlunk, hogy mindig tarts belőlük otthon?
Tészta
Tészta nélkül nincs család. Kíváncsiak vagyunk, hogy ezt a jelmondatot milyen régóta nem alkalmazza egy bizonyos gyártó, amely fusillit, rigatonit és spagettit gyárt. Szinte mindenki szereti őket, a kisgyermekektől az idősekig. Mit lehet belőlük készíteni? Füstölt szalonnával (vagy csontozott sonkával) egy spagetti carbonarat vagy “szénégető tésztát”, amikor a tojást krémesedés helyett sütjük. Vagy például paradicsomszószos-sajtos tésztát – lehet mozzarellával vagy reszelt goudával megszórni, de akár kipróbálhatjuk egy kevés bazsalikommal vagy fenyőmaggal megbolondítva. De a tésztát akár összesüthetjük zöldségekkel (például brokkoli, spenót, borsó, cukkini...), csirkével, paradicsomos mártással. Klikk a tésztákhoz!
Paradicsomszósz
Ezt ki is emelnénk, hiszen nagy ovációval fogadhatják az otthoniak. Készíts elő egy gyors alapot: süsd meg a hagymát kiváló minőségű olajon, adj hozzá paradicsomos mártást, egy deci alaplevet, csipet cukrot, sót és borsot, és forralással redukáld vissza. Keverj bele tejszínt, hogy krémleves legyen belőle, és tálald pirítóssal. Süthetsz hozzá mozzarellát is, amelyet bazsalikommal a levesbe tehetsz. Más esetekben a vöröslencse és a szeletelt sárgarépa is jól jöhet. Az elkészített alapot klasszikus paradicsomszószként is felhasználhatod: akkor csak a fent említett tésztára van még szükség, és vacsora hamarosan az asztalra kerülhet. További ötletek a mártáshoz: szeletelt olajbogyó, sült darált hús (vagy húsgombóc), vöröslencse, főtt marhahús. Az alapot bruschetta készítéséhez vagy pizzához is használhatod. Időnként elkészítheted ezt a mártást, és lefagyaszthatod, vagy üvegben is tárolhatod. Klikk a paradicsomszószokhoz!
Tonhalkonzerv
Csak tedd vajra és kenyérre, vagy öntsd kuszkuszra, és adj hozzá a szeletelt koktélparadicsom és különféle fűszereket (krémsajt, egy csipet citrom és egy kis őrölt paprika), vagy tökéletes enyhén megsütve töltött paprikában rizzsel... És természetesen salátákban is nagyon finom – apróra vágott színes paprikával és paradicsommal, vöröshagymával és fekete olajbogyóval (és fetasajttal). Akár főtt tojást is adhatunk hozzá. Római salátával és grillezett paprikával is kiváló (Tudtad, hogy a paprikát elegendő gázégőn vagy lángpisztollyal megsütni?) Klikk a halkonzervekhez!
Tojás
Rántotta hagymával, szalonnával, sajttal vagy metélőhagymával, vagy főtt tojás hollandi mártással, házi majonézzel, pirítóssal, darált hússal... Csak nézz be a hűtőszekrénybe, és hirtelen egy sor recept juthat eszedbe! A legfontosabb: ne felejts el rendszeresen tojást rendelni! Egy “komolyabb” vacsorához próbáld ki a frittatat (szeletelt burgonyával, borssal vagy spárgaval sült omlett). Klikk a tojásokhoz!
Sajt
Sok minden függ attól, milyen sajtot tartunk otthon. Például a halloumi sajt sokáig eláll, tehát elég félévente bevásárolni belőle, és vészhelyzetben “előhúzni”. De nem fogunk csalódni! A gyerekek imádják a halloumi sajtot a “nyikorgása” miatt. Süssük meg grillen, adjuk hozzá salátákhoz, vagy csak süssünk hozzá egy kis krumplit. Csavarjuk ki a sajtot, keverjük össze, és a sajtkeveréket tegyük leveles tésztára – így készíthetünk egy sós tortát. Vagy készíthetünk sajtból tésztaszószt is, vagy mártást fondühöz. Tehetünk sajtot paradicsomos pizzaalapra is (a pizzatésztát le is fagyaszthatjuk). A brie és gouda is elterjedt sajtfélék már: helyezz szeletelt sajtdarabokat egy nyársra, és fogyaszd diófélékkel vagy szőlővel. A parmezán hosszú ideig eláll, ami elsősorban a spagettire, caesar salátára és pizzáramegfelelő. Klikk a sajtokhoz!