26 CM-ES FORMAÚj
Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ
- 50 dkg süteményliszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 db közepes méretű tojás sárgája + 1 db tojássárgája a sütemény kenéséhez
- 1-2 evőkanál száraz fehérbor
- 1 kis csipet só
HOZZÁVALÓK AZ ALMATÖLTELÉKHEZ
- 4-5 db közepes méretű alma (kb. 40 dkg)
- 2 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ dl száraz fehérbor
HOZZÁVALÓK A MÁKTÖLTELÉKHEZ
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 db kezeletlen narancs héja és leve
- 5 dkg mazsola
HOZZÁVALÓK A DIÓTÖLTELÉKHEZ
- 25 dkg darált dióbél
- 1 evőkanál méz
- 5 dkg porcukor
- 1 db kezeletlen citrom héja és leve
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1-2 evőkanál száraz fehérbor
- 5 dkg mazsola
AMIRE MÉG SZÜKSÉGED LESZ
- 25 dkg sűrű szilvalekvár
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1Először készítsd elő a négyféle tölteléket! Az almatöltelékhez hámozd meg az almát, majd szeleteld vékonyra – vagy ha úgy jobban szereted, reszeld le nagylyukú reszelőn. Párold meg mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel és borral néhány perc alatt, majd hagyd kihűlni. Ha már nem meleg, alaposan nyomkodd ki, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne.
- 2A máktöltelékhez tedd a darált mákot az összes hozzávalójával együtt egy lábosba 2,5 dl vízhez, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve forrald fel. Ügyelj rá, hogy sűrű krémet kapj – a pontos folyadékmennyiség a mák minőségétől függ. Ahogy hűl, még tovább sűrűsödik, ezért ne hagyd túl sokáig a tűzön. Hűtsd ki ezt is.
- 3A diótöltelékhez egyszerűen keverd össze a kimért hozzávalókat és 2 evőkanál vizet egy tálban. Legyen elég sűrű ahhoz, hogy ne folyjon ki a süteményből sütés közben.
- 4A tésztához szitáld a lisztet egy tálba, add hozzá az apróra kockázott hideg vajat, a csipet sót és a cukrot. Gyors mozdulatokkal morzsold össze. A tojássárgákat egy kevés borral keverd el, majd öntsd a lisztes keverékhez, és gyúrd össze tésztává. Ha nehezen állna össze, adj még hozzá egy kis bort. Formázz belőle 5 egyforma méretű gombócot, csomagold őket frissentartó fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább fél óráig.
- 5Béleld ki sütőpapírral a tortaforma alját, és melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Az első tésztagombócot két frissentartó fólia között nyújtsd vékony körlappá, éppen akkorára, amekkora a tortaforma. Egyszerűsítheted a dolgot, ha kinyújtás után a tortaforma mentén körbevágod. A nyújtófát használva helyezd a formába az első lapot.
- 6Kezdd el rétegezni a töltelékeket! Az első tésztalapra simítsd rá a sűrű mazsolás diótölteléket, majd borítsd be egy újabb vékony tésztalappal. Erre a máktölteléket kend, majd jöhet a harmadik tésztalap, amit szilvalekvárral rétegezel. Ezután nyújtsd ki a negyedik lapot, helyezd rá, és simítsd el rajta a lecsepegtetett, párolt almát. Végül az ötödik tésztalappal zárd le a tortát.
- 7A legfelső lapot kend meg egy tojássárgájával, amit előzőleg kevés vízzel elkevertél, majd villával szurkáld meg, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Told be a süteményt az előmelegített sütőbe, és csökkentsd a hőmérsékletet 160 fokra. Süsd körülbelül 75 percig. Mivel ez egy magas sütemény, lassan és alacsony hőmérsékleten lesz tökéletes.
- 8Amikor kész, helyezd a még meleg tortát rácsra, és hagyd kicsit hűlni. 5-10 perc elteltével óvatosan válaszd le a forma peremét – ha szükséges, egy hajlékony kés segítségével könnyíthetsz a folyamaton. Várd meg, míg teljesen kihűl, csak utána szeleteld fel. Ha van elég türelmed, hagyd pihenni akár fél napig is. Hűvös, jól szellőző helyen egy hétig is eláll.
- 9Ha nem találod elég édesnek, hintsd meg a tetejét vaníliás porcukorral. Magas falú tepsiben is megsütheted, és kis szeletekben vagy kockákban tálalhatod.
Konyhafőnök
Hajt a versenyszellem? Vagy csak ennél valami finomat? Készítsd a Konyhafőnök fogásait otthon is!