8 DARAB Új
Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ
- 1 kg liszt
- 400 g vaj
- Csipet só
- 150 g porcukor
- 20 g élesztő
- 1 tk vaníliás cukor
- 4 db tojássárgája
- 1+1/4 csésze tej
HOZZÁVALÓK A DIÓS TÖLTELÉKHEZ
- 500 g darált dió
- 50 g mazsola
- 150 g méz
- 150 g kristálycukor
- 1,5 csésze tej
- 1/4 tk vaníliás cukor
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek zsemlemorzsa
HOZZÁVALÓK A MÁKOS TÖLTELÉKHEZ
- 500 g darált mák
- 1/2 üveg meggykompót, mag nélkül
- 150 g méz
- 150 g kristálycukor
- 1,5 csésze tej
- 1/4 tk vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Egy tálban a lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a sóval. A többi hozzávalót hideg tejben elkeverjük, majd a morzsalékhoz adjuk, és tésztát gyúrunk belőle. Fontos, hogy gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kéz melegétől.
- 2A tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk, majd a darabokból a nyújtódeszkán gombócokat formálunk.
- 3Nedves ruhával letakarva a hűtőszekrényben pihentetjük körülbelül 2 órán át, amíg elkészítjük a tölteléket.
MÁK- ÉS DIÓTÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE
- 1A darált diót összekeverjük a megmosott, lecsepegtetett mazsolával.
- 2 Egy lábosban felforraljuk a tejet a többi hozzávalóval, majd hozzáadjuk a darált diót, felforrósítjuk, és belekeverjük a zsemlemorzsát. Amikor kihűlt, négy egyforma gombócot formálunk belőle.
- 3A máktölteléket ugyanígy készítjük el, mint a diótölteléket. Ha mákos bejglit készítünk, a tölteléken szemenként elosztjuk a meggyet.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
- 1A pihentetett tésztát egyenként kb. 250–300 mm méretű, körülbelül 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, liszt használata nélkül. A tölteléket enyhén nedves kézzel egyenletesen elosztjuk és ellapítjuk a tésztán.
- 2A tésztát hosszában feltekerjük rúdszerűen, úgy, hogy a széle alulra kerüljön. A bejgliket egymástól 80 mm távolságra helyezzük a tepsibe, majd megkenjük kikevert tojássárgájával.
- 3Amikor a tojássárgája megszáradt (kb. 20 perc múlva), a jól felvert tojásfehérjével áthúzzuk a rudakat. A bejgliket villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. Előmelegített sütőben, 170 °C-on, 30 perc alatt megsütjük.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!