Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 4 db báránycsülök
- 1 vöröshagyma
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor hónapos retek
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg cukkini
- 10 dkg spárga
- 40 dkg bármilyen zöldség, amit szeretünk
- 10 dkg vaj
- 1 pak choi
- 1 csokor rozmaring
- 1 csokor kakukkfű
- 1 csokor snidling
- 1 csokor petrezselyem
- Fél üveg száraz rozé bor
- Só
- Bors
- 2 liter marha alaplé
- 1 dl olívaolaj
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1Először pácoljuk be a báránycsülköket. Ehhez törjünk össze egy kanál fekete borsot, 2-3 gerezd fokhagymát, néhány ág kakukkfüvet és rozmaringot egy mozsárban és forrázzuk le 1 liter vízzel, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni.
- 2Ha kihűlt adjunk hozzá 4 liter vizet és 35 dkg sót és keverjük el alaposan. Ebbe a pácba kerülnek a csülkök mérettől függően 6-12 órára.
- 3A bepácolt csülköket egy akkora serpenyőben kevés olajon pirítsuk körbe, amiben kényelmesen elférnek, majd adjunk hozzá egy fej nagyra vágott hagymát, pár gerezd fokhagymát és ízlés szerint zöldfűszereket, majd öntsük fel 3 dl rozé borral.
- 4Ha felforrt, adjuk hozzá az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, fedjük be és tegyük 150 fokos sütőbe, míg meg nem puhul.
- 5Közben a zöld zöldségeket forró sós vízben blansoljuk, majd jeges vízben frissítsük. A többit csak kevés vajon forgassuk át pár perc alatt, hogy kicsit puhuljanak, de ropogósak maradjanak.
- 6A vajas szószt ízesítsük újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel, esetleg pár csepp citrommal.
- 7Ha megpuhult a csülök és a szósz még túl híg, szedjük ki a húsokat és a szószt redukáljuk egy jó darab vajjal, míg szép fényes nem lesz.
- 8Tálaljuk a csülköt a tavaszi zöldségekkel és a redukált szafttal.
Kifli tipp
Más húst is használhatunk.
A zöldségeket kedvünk szerint változtathatjuk.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!