4 ADAG
Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 250 g rizottó rizs
- 100 g hűtött vaj
- 30 g hámozott mogyoróhagyma
- 8 evőkanál olívaolaj
- 80 ml száraz fehérbor
- 80 g finomra reszelt parmezán
- Frissen őrölt bors
- Só
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A hideg és szilárd vajat vágd kockákra és tedd vissza a hűtőbe. Vágd fel nagyon apróra a mogyoróhagymát.
- 21,2 liter vizet forralj fel, és tedd félre.
- 3A hámozott spárgáról vágd le a „fejét” és tedd félre. A spárgaszár alsó 2 centiméterét vágd le, és dobd ki, arra nem lesz szükség. A spárgát ezt követően vágd fel 0,5 cm vastag karikákra.
- 4Melegíts fel 3 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg benne a mogyoróhagymát.
- 5Add hozzá a rizottó rizst folyamatos keverés mellett; ha az edény falára ragad, szedd le fakanállal. Add hozzá a fehérbort és forrald fel folyamatos keverés mellett.
- 6A főzési hőfokot csökkentsd a felére, add hozzá a spárga-karikákat, egy kevés sót és körülbelül 100 ml vizet: pont annyit, amennyi ellepi a rizst. Folyamatos keverés mellett addig főzd, míg forrni kezd.
- 7Amikor a víz már majdnem felforrt, adj hozzá még egy kis vizet: pont annyit, hogy ellepje a rizst. Forrald fel újra addig, míg belül kemény, kívül puha lesz a rizs állaga. Körülbelül 16-20 percre lesz szükség ehhez. Keverd össze gyakran!
- 8Ha megfőtt a rizs, húzd le az edényt a tűzről, szórd bele a parmezánt és a vajkockákat, majd adj hozzá 3 evőkanál olívaolajat.
- 9Amint a rizottó állaga besűrűsödött, egy kis meleg vízzel higítsd ízlés szerint. Addig keverd, míg kellemesen sűrű rizottó állagát eléri. Só és bors hozzáadásával hagyd állni további 1 percig. Keverd össze újra.
- 10A spárgafejeket hosszában vágd félbe. Melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, add hozzá a spárgafejeket és 1,5 percig folyamatosan kevergetve pirítsd meg. Húzd le a tűzről, sóval és borssal ízesítsd, majd a rizottó tetején tálald.
Kifli tipp
Az olasz rizottó készítése abban különbözik a magyar elkészítésétől, hogy a rizst kevésbé főzik meg: ha a belseje kicsit keményebb marad, akkor sokkal könnyebben emészthető készétel a végeredmény. Ha főzés közben túlságosan kiszáradna, vízzel puhítható.
A mogyoróhagymáról érdemes tudni, hogy amint „izzadni kezd”, vagyis pirításkor kifényesedik, elkezd barnulni és sötétedni. Ízvilága tökéletesen illik a rizottóhoz, érdemes kipróbálni!
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!