Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 4 db farkassügér
- 30 dkg cukkini
- 1 citrom
- 20 dkg póréhagyma
- 20 dkg vegyes gomba
- 5 dkg cukorborsó
- 20 dkg újburgonya, vagy mogyoróburgonya
- 20 dkg vaj
- 2 kanál olívaolaj
- 2 dl fehérbor
- 1 kisebb hagyma
- Só
- Bors
- Friss zöldfűszerek, pl.: snidling, petrezselyem, turbolya
HA MÁSHOGY KÉSZÍTENÉD
- Egész hal
- Rák
- Csirke
- Nyúl
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1Az egész halakat érdemes sós vízben bepácolni. Ehhez először az oldalvonala mentén vágjuk be, majd 2 liter vízhez adjunk 14 dkg sót és ebbe helyezzük a halakat mérettől függően 3-4 órára.
- 2Ezután vegyük ki és szárítsuk le őket.
- 3A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk falatnyi darabokra.
- 4A vajmártáshoz a fehérbort és az apróra vágott hagymát tegyük egy edénybe és addig forraljuk lassú tűzön, míg csak egy kanál marad belőle.
- 5Sózzuk, borsozzuk és miközben melegen tartjuk, habverővel kevergetve adja hozzá a kockára vágott hideg vaj háromnegyedét.
- 6A kész mártást tálalásig tartsuk meleg helyen. Ízlés szerint zöldfűszerekkel izgalmasabbá tehetjük.
- 7A hal sütését egy nagyobb serpenyőben, kevés forró olivaolajon kezdjük, először nagy hőfokon, majd vegyük lejjebb és süssük legalább 5 percig, aztán fordítsuk át és adjuk hozzá a vajat, ami felhabzik és ezzel a habzó vajjal locsolgassuk. Ha gondoljuk és szükséges, 5-10 percre 160 fokos sütőbe is betehetjük, de türelemmel serpenyőben is megsüthető.
- 8A burgonyát főzzük meg sós vízben a cukkinit és a cukorborsót is blansoljuk.
- 9Ezután a maradék vajban pirítsuk át őket a gombával együtt. Zöldfűszerrel ízesítsük.
- 10A megsült halat a zöldségekkel és a vajmártással találjuk.
Kifli tipp
Másfél hallal is elkészíthetjük, akár halfékkel, rákkal is.
A vajmártás jól passzol minden fehér húshoz, nyúlhoz, csirkéhez is.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!