Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- Habtejszín (2 dl a krémhez + 4 dl az öntethez)
- 20 dkg kristálycukor
- 1 tk tengeri só
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A mézeskalács tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Vágjunk ki a tésztából két darab 20 cm-es kört (a formához használhatunk 20 cm-es fedőt). A maradék tésztát gyúrjuk össze, majd újra nyújtsuk ki, és vágjunk ki belőle még két darab 20 cm-es kört.
- 2A tésztalapokat helyezzük 2 db sütőpapírral bélelt tepsire, villával bökjük meg több helyen (hogy ne emelkedjen meg a tészta). Majd 6-8 perc alatt, 170 fokra előmelegített sütőben süssük meg. A kész mézes lapokat hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk.
- 3A krémhez a porcukrot a vaníliás cukorral és a puha, feldarabolt vajjal keverjük simára. Adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára a krémet. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és apránként, óvatosan keverjük a mascarpone krémhez (a krémnek nem szabad túl lágynak lennie, ezért lehet, hogy nem kell hozzá az összes tojáshab).
- 4A kihűlt mézes tortalapokat kenjük meg a mascarpone krémmel, és vékonyan kenjük meg kívül, körben is a tortát. Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
- 5A Karamell öntethez a habtejszínt melegítsük addig, amíg épp elkezd forrni, majd vegyük le a tűzről. A kristálycukrot egy serpenyőben kevergetve karamellizáljuk világos színűre, majd levéve a tűzről adjuk hozzá a habtejszínt, sót, és keverjük össze (a karamell ekkor kicsit megkeményedik a meleg tejszíntől, de főzés közben majd megolvad). Tegyük vissza a tűzre az öntetet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük 10-15 percig, hogy kellően besűrűsödjön a karamell (sűrű, de még folyós állagú öntetet kell kapnunk).
- 6Az elkészült karamell öntetet ezután szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni. A lehűlt tortát vegyük ki a hűtőből, és öntsük rá a kihűlt sós karamellt. Ezután kicsit tegyük vissza a hűtőbe, hogy a karamell megdermedjen.
Kifli tipp
A mézeskalács tészta receptje a Kifli Séfben!
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!