Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 1 kg apró újburgonya, kifliburgonya vagy salátaburgonya
- 2 db (kb. 250 g) hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 200 g tv paprika
- 200 g paradicsom
- 1 csípős paprika
- 200 g húsos kolozsvári szalonna
- 2 pár jóféle debreceni páros kolbász
- 200 g lángolt kolbász
- Só
- Bors
- Kevés kömény
- 3 babérlevél
- Kovászos uborka
HA MÁSHOGY KÉSZÍTENÉD
- Csalamádé
- Saláta
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
A KOVÁSZOS UBORKA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Egy nagy üvegbe 2,5 kg uborkát számoljunk, ehhez adjunk 2-3 kanál asztali sót, 4-8 gerezd fokhagymát, egy jó csokor kaprot, 10-15 szem fekete borsot és egy szelet kovászos kenyeret vagy bagettet.
- 2A kovászos uborkához a három kanál sót kb. 2-3 liter vízben feloldjuk, ha gondoljuk fel is forralhatjuk. Az üveg aljára tegyük a kapor felét, pár gerezd fokhagymát és néhány szem borsot.
- 3Az uborkák két végét vágjuk be és hosszában hasítsuk be az uborkákat a két végéből indulva, közben 90 fokban elforgatva őket.
- 4Az üvegbe szorosan tegyük az uborkát, öntsük fel a sós vízzel, tegyük rá a kenyeret, majd helyezzük a napra, vagy meleg helyre 2-3 napra. Ilyen egyszerű.
A PAPRIKÁS KRUMPLI ELKÉSZÍTÉSE
- 1A paprikás krumplihoz pirítsuk meg a szalonnát és a lángolt kolbászt, majd a szaftjukon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, paradicsomot, készítsünk pörköltalapot. Fűszerezzük ízlés szerint és adjuk hozzá a félbe vagy negyedcikkekbe vágott burgonyát.
- 2Forgassuk át a pörköltszafttal, szórjuk meg a fűszerpaprikával, és egy perc múlva öntsük fel az alaplével, hogy éppen ellepje.
- 3Fövés közben ellenőrizzük a sótartalmát, mert a krumpli sok sót felvesz. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. A lényeg, hogy ne sűrű és pépes legyen, hanem kellemesen selymes, úgynevezett emulzió legyen a szaftja, mint egy jó bajai halászlének.
- 4Tálaláskor a paprikás krumplit megszórhatjuk újhagymával, csípős zöldpaprikával és zöldfűszerekkel. A kovászos uborkával, valamint egy szelet kovászos kenyérrel tálaljuk.
Tip
Használjunk nem szétfövő fajta vagy salátaburgonyát, így nem pépes lesz a végeredmény. Ha van maradék szalonnabőrünk, azt is belefőzhetjük, jobb lesz a szaftja. Kovászos uborka helyett akár fejes salátával vagy friss csalamádéval is kiváló.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!