4 adag
Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 1 ponty (fej, csontváz, aprólék)
- 120 g ikra
- 120 g haltej
- 150 g hámozott sárgarépa
- 150 g hámozott hagyma
- 60 g sima liszt
- 50 g hámozott zeller
- 50 g hámozott petrezselyemgyökér
- 3 evőkanál apróra szeletelt petrezselyem
- 2 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g vaj
- 15 db egész fekete bors
- Só
- Őrölt paprika
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
AZ ALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE
- 1Vágd a hal csontvázát 3-4 kisebb részre. Távolítsd el a szemeket és a kopoltyúkat, alaposan öblítsd le a csontvázzal és a fejjel együtt, és tedd őket egy edénybe. Önts rá annyi hideg vizet, hogy kb. 2 cm-rel lepje el és forrald fel. Egy merőkanállal óvatosan vedd le a képződő habot és dobd ki.
- 2Vedd le a lángot kb. harmadára. Sózd, add hozzá a fűszereket és hagyd fedő nélkül forrni alacsony tűzön 30 percig. Ezután szűrd át egy szitán egy tiszta edénybe.
- 3Hagyd kihűlni a fejeket és a csontvázat, vedd ki belőlük a húst, vágd össze és tedd félre. A többit dobd ki.
- 4Egy nagyobb serpenyőben forralj fel 1 liter vizet és adj hozzá 1 teáskanál sót. Add hozzá az ikrákat és a haltejet, vedd le a tüzet harmadára és főzd 12 percig fedő nélkül. Szűrd át egy szitán az előző léhez. Tedd vissza a tűzre és közepes lángon redukáld kb. 1,2 literre. Így erősebb íze lesz. Tedd félre.
A HALÁSZLÉ ELKÉSZÍTÉSE
- 1Reszeld le a sárgarépát, a zellert és a petrezselyemgyökeret nagylyukú reszelőn. A hagymát aprítsd fel finomra és a fokhagymát is, pucolás után.
- 2Egy serpenyőben nagyobb lángon olvaszd meg a vajat. Add hozzá a reszelt zöldségeket és süsd 1 percig kevergetés mellett. Add hozzá a hagymát, felezd a lángot és gyakori kevergetés mellett pirítsd aranysárgára. Add hozzá a fokhagymát és szintén 1 percig, folyamatos kevergetés mellett süsd.
- 3Add hozzá a lisztet és főzd újra 1 percig, állandó keverés mellett. Öntsd a hallét a zöldséges keverékre, keverd el és forrald fel. Ha felforrt, vedd le a lángot harmadára és hagyd fedő nélkül 20 percig főni. Sózd, borsozd a levest, add hozzá a felaprított húst, a belsőségeket és az apróra vágott petrezselymet és keverd össze.
Tip
Külön főzd meg a belsőségeket és a fejet. Az ikrát és a tejet rövidebb ideig főzd. Ha a fejet és a belsőségeket egyben főznéd, nehéz lenne eltávolítani a fűszereket és a húsdarabokat. A belsőségeket meg is piríthatod a leveshez, így erősebb ízt kap. Olvassz meg 30 g vajat közepes lángon tapadásmentes serpenyőben. Tedd bele a haltejet és a darabokra vágott ikrákat, a lángot csökkentsd harmadára és kb. 6 perc alatt süsd aranybarnára. Fűszerezd sóval és egy csipet frissen őrölt borssal. Tedd bele a kész levesbe. "Öblítsd le" a serpenyőt egy kevés forrásban lévő vízzel vagy hallevessel és add hozzá a kész léhez. Ez olyan plusz ízt ad, ami miatt kár lenne kiönteni a folyadékot. Végül lágyíthatod a halászlét 100 ml tejszínnel (min. 31%), amit forralj 1 percig a levesben. A leves íze legjobb másnap, amikorra összeérnek az ízek. Tálald a levest kenyérkockával. A levesbe egy csipet finomra reszelt szerecsendiót is tehetsz.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!