6 ADAG
Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK A MÁRTÁSHOZ
- 200 g hámozott hagyma
- 400 g szalonna
- 80 g zsír
- 150 ml tej
- 150 ml tejszín, min. 31%
- 6 teáskanál tejföl
HOZZÁVALÓK A SZTRAPACSKÁHOZ
- 1 kg hámozott burgonya, B típusú
- 500 g finomliszt
- 2 tojás
- 450 g juhtúró
- 6 teáskanál tejföl
- 3 teáskanál só
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
A MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE
- 1A hagymát vágd finomra, a szalonnát pedig kb. 1 cm-es kockákra.
- 2Közepes lángon melegíts fel egy serpenyőben 40 g zsírt, tedd bele a szalonnát és 2 percig süsd, gyakran kevergetve. Add hozzá a maradék zsírt és a hagymát és pirítsd aranysárgára. Öntsd le a tejjel és a tejszínnel, majd keverd össze. Forrald fel, majd vedd a lángot harmadára és süsd még 3 percig. Vedd le a tűzről és tegyél rá fedőt, hogy melegen tartsd.
A SZTRAPACSKA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Reszeld le finomra a burgonyát. Tedd egy tálba, majd nyomkodd ki belőle a vizet. Add hozzá a lisztet, a tojást és a sót, és keverd össze a tésztát. Közben forralj vizet egy nagy edényben.
- 2A tészta egy részét tedd egy nedves vágódeszkára, amit rakj a forrásban lévő víz edényének a szélére. Egy késsel szaggasd a tésztát a forrásban lévő vízbe. Amint a galuskák a felszínre úsznak, várj 20 másodpercet, majd szűrővel szedd ki őket egy tálba. Ne egyszerre szaggasd ki és főzd meg az összes galuskát, mert így csak az első adagok főnek meg, az utolsók nem. Helyette harmadold fel a tésztát, és a harmadokból szaggasd ki és főzd meg a galuskákat.
- 3Adagonként borítsd bele a galuskát egy tálba a juhtúró egy részével és keverd át. Végül öntsd rá a tejszínt, a hagymát és a forró szalonna zsírját. Óvatosan keverd össze. Egy kanál tejföllel tálald.
Tip
A sztrapacskát régebbi burgonyából a legjobb elkészíteni. Ha csak újburgonya van otthon, adj hozzá a tésztához 2 evőkanál keményítőt. A tészta nem lehet se túl sűrű, se túl híg. Ha a vágódeszkára teszed, akkor annak a szélén meg kell állnia, ahelyett, hogy lefolyna. A gombócok vizét ne sózd. A galuskákat nokedliszaggatóval is formázhatod. Nem kell kicserélni a vizet az adagok között. Csak akkor tedd bele az újabb adag sztrapacskát a vízbe, ha már ismét forrásban van. Egy tálban a túrót, a sztrapacskát és az öntetet úgy keverd össze, mint egy salátát, két nagyobb kanállal vagy fakanállal, óvatos mozdulatokkal. A jobb íz eléréséhez használj teljes tejet és minőségi szalonnát. A tejfölt tálaláskor ízlés szerint adagold.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!