Every day, we source locally for the freshest groceries you can trust.
- Description
- Composition
- Similar products
- More from this brand
- Recipes
Padlizsán lila, hazai
A padlizsán népies neve törökparadicsom, mely elárulja, hogy Magyarországra a török uralom idején érkezett meg. Nevezik még tojásgyümölcsnek is, ami pedig az alakjára utal - ez az elnevezés a német-angol megnevezés tükörfordítása. A padlizsán értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ennek ellenére energiatartalma alacsony. C- és B- vitaminokban, illetve jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás is.Vérképző, vizelethajtó és gyulladásgátló hatással is bír.
Érdekessége
A Távol-Kelet egyes országaiban a nemiség jelképének tartják, az arabok pedig egy történet alapján vágykeltő hatást is tulajdonítanak neki, és a szerelem almájaként tartják számon.
Termelői információ
Jászfényszarun folyamatosan fejlesztik és bővítik a saláta termesztést. Az általuk termelt salátafélék kizárolag GlobalGap tanusított termékek. A vetőmagok amelyekkel dolgoznak kizárolag GMO mentesek. November elejétől aprilis végéig fóliasátorban történik a termesztés, május elejétől novermber közepéig szabadföldi kultúrában.
Mottojuk a frissesség, aznapi szedés, aznapi szállítás.
Felhasználás
A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű.
- kitűnő előételként
- salátákhoz
- kirántva
- rakottan
- levesekbe
- főzeléknek
- töltve
- párolva
- padlizsánkrémként
- köretként
*A kép illusztráció.
Recept javaslat
Töltött padlizsán
hozzávalók:
- 4 db kisebb padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 db paradicsom
- 1 db kaliforniai paprika
- 6 ek olívaolaj
- só
- bors
- A padlizsánjainkat megmossuk, a szárakat levágjuk. Hosszában vágjuk mindegyiket ketté. Sózzuk borsozzuk majd tedd félre.
- Közben a kétféle hagymát is meghámozzuk, felaprítjuk. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, felkockázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, megfonnyassztjuk rajta a hagymákat, majd hozzákeverjük a többi zöldséget, és néhány percig pároljuk. sózzuk és borsozzuk.
- A padlizsánt szárazra töröljük, megpirítjuk kissé a maradék felforrósított olajon. A szeleteket egymás mellé tesszük egy tűzálló tálba, rájuk halmozzuk a zöldséges keveréket, majd ráöntünk egy kevés vizet. Végül az egészet 180 fokon, kb. 20 percig sütjük.
Tárolás
Száraz, hűvös helyen, 5- 10 °C között tárolandó.
Forgalmazó
Iványi Zöldségkert Kft.
Termékinformációk
Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.