Francia lecsó – Ratatouille

Francia lecsó – Ratatouille

Minden népnek megvan a maga lecsója, mely a nyár elmaradhatatlan zöldséges ízkavalkádja. Provence vidékét idézi a cukkinival és padlizsánnal gazdagított Ratatouille, mely bármely napot egy francia nyaralássá változtathat.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 nagy padlizsán

4 közepes méretű cukkini

1 piros kaliforniai paprika

2 sárga kaliforniai paprika

6 piros, érett paradicsom

1 csomó petrezselyem vagy bazsalikom

3 ek olívaolaj

Só, bors ízlés szerint

1 ek kakukkfű

1 konzerv paradicsomkocka vagy paradicsompüré

1 ek balzsamecet

½ citrom leve

Elkészítés:

  1. Készítsd elő a zöldségeket: a cukkinit, padlizsánt és paradicsomot vágd kockára, a hagymást és fokhagymát, valamint paprikákat csíkokra.

  2. Egy serpenyőben olívaolajon külön-külön pirítsd aranybarnára a zöldségeket. Az így elkészített cukkinit, padlizsánt, paprikát és paradicsomot egy nagy lábasban gyűjtsd össze.

  3. Utolsóként pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, amihez add hozzá a zöldfűszereket is. Keverd hozzá a konzerv paradicsomot, a balzsamecetet, valamint a sót és a borsot.

  4. Öntsd össze a zöldségeket a paradicsomos hagymás szósszal és fedő alatt párold további 20-30 percig.

  5. Figyelj oda, hogy ne égjen le az alja, kevergesd gyakran.

  6. Végül add hozzá a citrom levét és díszítsd zöldfűszerekkel.

  7. Kenyérrel vagy egy tál rizzsel is tálalhatod, de magában is kitűnő.