Biztonság a konyhában - Ezekre figyelj mindenképpen az étel elkészítésekor!
Kisgyermekes szülőként tudjuk: csemeténk ezer veszélynek van kitéve nap, mint nap. A picik immun- és emésztőrendszere ráadásul még korántsem olyan fejlett, mint a felnőtteké, ezért még több veszedelem leselkedik rájuk - akár a konyhában is.
Ezeket a veszélyeket három nagyobb csoportba sorolhatjuk :
Biológiai veszélyek: mint a vírusok, baktériumok, vagy gombás szennyeződések az ételben.
Kémiai veszélyek: mint a tisztítószerek, vagy természetes mérgek az összetevőkön.
Fizikai veszélyek: üveg-, vagy fadarab például az ételbe kerülve.
A jó hír, hogy nagyon sok veszélyforrás kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel!
Most összeszedtem a legalapvetőbb szabályokat, amelyeket mindenképpen tarts be, amikor a családnak készíted az ételt a konyhában:
- Minden ételkészítés előtt alaposan moss kezet!
- Mindig viselj kötényt a konyhában, ha az utcát is megjárt ruhában vagy!
- Főzés előtt az ékszereket, órát vedd le, ha hosszú a hajad, kösd fel, a mobilodat pedig ne bökdösd a konyhában való munka során (vagy utána ismét alaposan moss kezet)!
- Mielőtt nekikezdenél az alapanyagok előkészítésének, bizonyosodj meg róla, hogy a konyhapult és az eszközeid is tiszták!
- A mosogatót, a csapot és a használni kívánt eszközöket minden alkalommal fertőtlenítsd, ha húst, vagy tojást dolgozol fel - előtte és utána is!
- A rongyokat és szivacsokat legalább a nap végén fertőtlenítsd, és lehetőleg hetente cseréld!
- A száraz konyharuhát is váltsd le tisztára 2 nap használat után!
- Az alapanyagokat felhasználás előtt alaposan mosd meg, még az olyanokat is, amelyeknek a héját egyébként nem fogyasztjuk! (Például: avokádó, dinnye)
- A keresztszennyeződések elkerülése végett, a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket egymástól elkülönítve tárold és készítsd elő!
- Hússal, tojással való munka előtt és után is alaposan moss kezet!
- Ha a tojáson hajszálrepedést látsz, ne használd fel!
- A nyers és a kész ételeket egymástól elkülönítve tárold!
- Előkészítés után azonnal használd fel az alapanyagokat, vagy tedd őket minél előbb hűtőbe!
- Mindent alaposan főzz/süss meg: a hús legyen jól átsütve, a tojás ne maradjon folyós, nyálkás.
- Ha van mosogatógéped, használd rendszeresen, hiszen az képes olyan magas fokú mosásra, amellyel már valóban biztonságosan lehet fertőtleníteni az eszközöket!
- A háziállatokat tartsd távol a konyhától!