Szállítás

Kosár

Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből

HOZZÁVALÓK A LENCSEGOLYÓKHOZ

  • 250 g dió
  • 125 g lencse
  • 2 tk extra szűz olívaolaj
  • 500 g apróra vágott gomba
  • 250 g finomra vágott kelkáposztalevél
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • Fél tk rozmaring
  • Fél tk kaukkfű
  • Fél tk oregánó
  • 2 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
  • 125 g gluténmentes zabliszt
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • 80 g aszalt vörösáfonya apróra vágva

HOZZÁVALÓK AZ ÁFONYASZÓSZHOZ

  • 500 g áfonya
  • 1 érett körte, hámozva és apróra vágva
  • 120 ml juharszirup
  • 1 csipet só

Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.

ELKÉSZÍTÉS

  • 1Tedd a lencsét egy közepes lábasba, és adj hozzá kb. 600 ml vizet. Forrald fel, majd vedd a hőfokot közepesre. Párold fedő nélkül körülbelül 20 percig, és ha szükséges, adj hozzá vizet, hogy a lencse ne száradjon ki. Ha a lencse megpuhult, de nem teljesen pépes, vedd le a tűzről, és krumplinyomóval pépesítsd, hogy durva pépet kapj, de hagyj benne néhány egész lencseszemet. Tedd félre.
  • 2Közben melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. Terítsd szét az apróra vágott diót egy sütőlapra, és pirítsd 9-12 percig, amíg enyhén aranyszínű és illatos lesz. A pirítás után emeld a sütő hőmérsékletét 175°C-ra.
  • 3Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd az olajat, majd add hozzá az apróra vágott gombát és fokhagymát. Ízesítsd sóval, és közepes-magas hőfokon párold 7-9 percig, amíg a gomba levének nagy része elpárolog. Ezután add hozzá a kelkáposztát, a pirított diót, az áfonyát és a fűszernövényeket. Keverd össze, és főzd még néhány percig, amíg a kelkáposzta megfonnyad. Vedd le a tűzről, és ha kész, keverd bele a pépesített lencsét.
  • 4Egy kis tálban keverd össze az őrölt lenmagot és a vizet. Keverd 10 másodpercig, majd azonnal öntsd a serpenyős keverékhez. Keverd jól össze, hogy az egész massza összeálljon. Ezután adj hozzá 100 g zablisztet, és keverd addig, amíg teljesen el nem vegyül. Ízesítsd sóval és borssal. A keveréknek nedvesnek és ragadósnak kell lennie. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kis zablisztet, ha száraz, egy evőkanál vizet.
  • 5Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Formázz golyókat a lencsekeverékből, és szorosan csomagold össze őket, hogy összetartsanak. Tedd őket a sütőpapírra, egymástól körülbelül egy hüvelyk távolságra. Ismételd meg a folyamatot a maradékkal. Ha a keverék túl forró, hagyd előbb kicsit hűlni, majd folytasd.
  • 6Süsd a lencsegolyókat 175 fokon 15 percig. Vedd ki a sütőből, óvatosan fordítsd meg őket, és süsd további 11-13 percig, amíg aranyszínűek és a külsejük kemény lesz.
  • 7A mártáshoz tedd az áfonyát, a körtét és a juharszirupot egy közepes lábasba. Forrald fel magas hőfokon, majd mérsékelj a hőfokon közepesre. Párold fedő nélkül 10-20 percig, amíg a keverék besűrűsödik. Krumplinyomóval pépesítsd a körtét.
Kifli tipp
Ha a keverék száraznak tűnik (ez akkor fordulhat elő, ha a lencsét túl sokáig főzted), bátran adj hozzá egy csipetnyi vizet, hogy a massza elég nedves legyen és megtapadjon.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!

HOZZÁVALÓK A LENCSEGOLYÓKHOZ

HOZZÁVALÓK AZ ÁFONYASZÓSZHOZ