Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg szép cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb hagyma apróra vágva
- 1 citrom
- Lágy kecskesajt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mascarpone
- 5 dkg parmezán
- 40 dkg rizottó rizs, pl.: Carnaroli, Vialone nano, esetleg Arborio
- 2 liter alaplé
- 2 dl száraz fehérbor
- Kevés kakukkfű
- Friss snidlnig
- 0,5 dl extra szűz olívaolaj
- Só
- Bors
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A céklákat süssük meg sütőben. Ehhez egy alufólia darabra szórjunk egy kanál tengeri sót, tegyünk rá egy roppantott gerezd fokhagymát és 1-2 ág kakukkfüvet. Csomagoljuk így be a céklákat és 160 fokos sütőben süssük kb 1 órát.
- 2Ezután még melegen hámozzuk meg, a felét vágjuk cikkekre, a másik felét pedig turmixoljuk simára a mascarponéval.
- 3A rizottóhoz az alaplevet melegítsük fel és tartsuk forrón.
- 4A hagymát vágjuk apróra és a zúzott fokhagymával együtt dinszteljük meg az olívaolajban.
- 5Ha szép üveges, adjuk hozzá a rizst, és azt is jól melegítsük át, 4-5 perc alatt, ügyleve, hogy ne égjen meg a hagyma.
- 6Ha ez megvan, öntsük rá a fehérbort és kavarjuk el.
- 7A rizs 2 perc alatt felissza a bort, ezután kezdhetjük el a forró alaplé adagolását.
- 8Mindig egy.egy merőkanállal adjunk hozzá, amennyit felvesz, figyelve, hogy a rizsszemek mindig a folyadék alatt legyenek és folyamatosan enyhén forrjon a rizottó. Ez két nagyon fontos lépés!
- 9Ha már majdnem puha a rizs, ízesítisük sóval, borssal, pár csepp citromlével és a mascarponés céklapürével. A végeredményt mindig hagyjuk kicsit hígabbra, mert mire a vendég elé kerül, mindig be fog sűrűsödni. A vajat és a reszelt parmezánt csak a legvégén keverjük bele egy fakanállal, vagy szilikon spatulával. Az ideális állag az, hogyha kiszedjük, magától kissé elterül a tányéron.
- 10Tálaljuk jóféle lágy kecskesajttal, a cikkekre vágott sült céklával és néhány céklalevéllel, friss zöldfűszerrel, esetleg egy kevés reszelt citromhéjjal, vagy sóban eltett citrommal frissíthetjük.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!