Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 1 szép nagy, legalább 1-1,5 kg-os pulykamell
- 1 dl kacsazsír
- 2 fej fokhagyma
- Friss rozmaring
- Friss kakukkfű
- 2 liter barna szárnyasalaplé
- Cukor
- Só
- Bors
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 15 gerezd fokhagymát 2-3 ág kakukkfűvel, 1 ág rozmaringgal és 20 szem feketeborssal zúzzunk össze egy mozsárban.
- 2A fűszerkeverékünket forrázzuk le 3 liter vízzel, adjunk hozzá 20 dkg sót, 3 kanál cukrot majd fedjük le és hagyjuk kihűlni.
- 3Ebben a pácban pácoljuk ez egész pulykamellet mérettől függően 48 óráig.
- 4A kacsazsírt melegítsük fel, dobjunk bele legalább 10 gerezd fokhagymát és lassú lángon konfitáljuk puhára őket.
- 5A barna alaplevet legegyszerűbben sütőben megsütött bőrös-húsos csontokból kevés zöldséggel tudunk megfőzni só nélkül.
- 6Ezt az alaplevet redukáljuk addig, míg kissé besűrűsödik, majd ízesítsük csipet sóval, borssal, kakukkfűvel és 2-3 gerezd szétnyomkodott konfiált fokhagymával.
- 7A húst vegyük ki a pácból, a fokhagymás zsíron egy tűzálló serpenyőben pirítsuk körbe, majd tegyük a húst 170 fokos sütőbe, mérettől függően 1-2 órára. A legegyszerűbb, ha meg tudjuk mérni egy pár ezer forintos maghőmérővel a hús maghőmérsékletét. Ez esetben süssük addig, míg a belseje 62 fokos lesz. Ezután pihentessük, szeleteljük és a fokhagymás pecsenyével, valamint a konfitált fokhagymákkal tálaljuk.
Kifli tipp
Jól illik hozzá só vízben megfőzött, majd a fokhagymás zsírban megsütött burgonya, sült zöldségek, zöldség pürék, káposzta, gomba, akár sült alma vagy más gyümölcs is.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!