Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK
- 1 kg zöld- vagy vajbab
- 1,5 liter alaplé
- 1 fej (kb. 100 g) hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 kanál extra szűz olívaolaj
- Só
- Bors
- 1 kanál jófajta fűszerpaprika
- 2 kanál fehérborecet
- Friss kapor
- 200 ml mascarpone
- 200 ml görög joghurt
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A babot forrásban lévő sózott alaplében 3-4 perc alatt roppanósra főzzük, majd kivesszük, és sós-jeges vízben frissítjük.
- 2Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát két kanál olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a bab negyedét is, amit teljesen puhára párolunk. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a mascarponét, sózzuk, borsozzuk és alaposan krémesre turmixoljuk, majd finom szűrőn átszűrjük.
- 3A kaprot apróra vágjuk egy fél gerezd fokhagymával és egy csipet sóval, majd elkeverjük a görög joghurttal.
- 4Tálaláskor a jéghideg levest kevés borecettel ízesítjük, a blansírozott hideg zöldbabbal és a kapros joghurttal díszítsük.
Kifli tipp
Ha sárgababot használunk, azt nem fontos blansírozni, mert nem veszti el a színét. A leves más zöldségekkel is elkészíthető. Savanyításhoz használhatunk kovászosuborka-levet is.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!