Rendeld meg az összes hozzávalót azonnal a receptből
HOZZÁVALÓK A KACSÁHOZ
- 1 egész Valdor kacsa
- 20 g sima liszt
- 3 evőkanál köménymag
- Só
HOZZÁVALÓK A KÁPOSZTÁHOZ
- 1 fej (1,7 kg) vöröskáposzta
- 150 g hámozott hagyma
- 80 g sertészsír
- 150 ml ecet
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál só
- 150 g cukor
HOZZÁVALÓK A BURGONYAGOMBÓCHOZ
- 1 kg burgonya, B vagy C típusú
- 1 evőkanál burgonyakeményítő
- 2 BIO Farm tojás
- 2 evőkanál zsír a kész gombócokra
- Só
- 250 g rétesliszt + liszt a formázáshoz
HAGYMA
- 300 g hámozott hagyma
- 2 evőkanál disznózsír
Az elérhető kínálat a tartózkodási helytől függ. Kérjük, add meg a címed, hogy lásd, mi érhető el nálad.
A KACSA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Melegítsd elő a sütőt 140°C-ra.
- 2Vágd le a kacsa nyakát és a szárnyak végét és távolítsd el a felesleges zsírt. Tedd a levágott részeket egy tepsibe, önts rá 200 ml vizet. Sózd és alaposan töltsd meg a kacsát. Tegyél a hasüregbe sót és köményt, és a húsba is alaposan dörzsöld bele. A vízzel leöntött levágott részeket tartalmazó tepsire tegyél egy rácsot, arra pedig tedd rá a kacsát és az egészet tedd be az előmelegített sütőbe - ilyen módon a kacsa zsiradéka a tepsibe csöpög majd, a kacsa pedig minden oldalán aranyszínűre sül.
- 3A kacsát kb. 2 órán át, óvatosan süsd. Sütés közben locsolgasd meg a levével. Sütés után vedd ki a sütőből és hagyd meleg helyen vagy a nyitott sütőben.
- 4Vedd ki a sütőből a kacsa alatt sülteket is és öntsd le a felesleges zsírt egy tálba (ezt később használd fel a hagyma sütéséhez). Az edényben csak a folyadékot hagyd és adj hozzá 1 evőkanál sertészsírt. Tedd a tepsit közepes lángra, tegyél hozzá lisztet és süsd 2-3 percig, míg aranysárga nem lesz, közben folyamatosan kevergesd egy lapos fakanállal.
- 5A maradék vizet öntsd bele és főzd 20 percig lassú tűzön. Az így keletkezett folyadékot keverd fel a lapos fakanállal a tepsi aljáról és oldaláról. Ezt a levet szűrd át finom lyukú szitán és ha szükséges, sűrítsd az eredeti térfogat kétharmadára. A húslé így karakteresebb ízű lesz. A kacsával tálald.
A KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE
- 1Húzd le a káposzta külső leveleit, a fejet pedig vágd ketté. A feleket vágd ismét ketté és vágd ki a torzsáját. Így a káposzta felhasználható részének kb. 1,5 kg-nak kell lennie. Szeleteld vékonyra a káposztát.
- 2Aprítsd fel a hagymát. Egy serpenyőben magasabb lángon melegíts fel 60 g zsírt, add hozzá a hagymát és pirítsd meg. Add hozzá a köményt és pirítsd a hagymát üvegesre, gyakori kevergetés mellett. Add hozzá a káposztát, keverd meg és húzd a káposztát a szélére úgy, hogy középen a serpenyő alja kicsit látható legyen. Öntsd középre a cukrot és keverd össze egy kicsit a zsírral. Amint a cukor karamellizálódik és megbarnul, alaposan keverd össze a káposztával. Sózd, öntsd rá az ecetet és alaposan keverd össze. Fedd le, a lángot vedd le a minimumra és párold addig, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverd meg és tedd vissza a fedőt.
- 3Ha a káposzta megpuhult, vedd le a fedőt, vedd feljebb a lángot és pirítsd 3 percig a káposztát, folyamatos kevergetés mellett. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a maradék sertészsírt, ami ízesíti a káposztát és fényt is ad neki.
A GOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE
- 1Egy nagyobb edénybe forralj fel sós vizet a gombócoknak.
- 2Egy másik edényben főzd meg a burgonyát a héjával együtt félpuhára. Amikor kész, hagyd kihűlni és hámozd meg őket. Reszeld le a burgonyákat egy nagy tálba. Adj hozzá keményítőt, lisztet, tojást, 1 teáskanál sót és gyorsan keverd össze fakanállal, vagy ha a tészta puhább, akkor kézzel.
- 3Nyújtódeszkán készíts kb. 5 cm átmérőjű gombócokat belőle és azonnal tedd őket a forrásban lévő vízbe. Főzd 6-7 percig. Szűrőkanállal vedd ki a kész gombócokat. Tedd őket a felmelegített zsíros tepsibe, úgy, hogy a zsír ellepje őket.
Kifli tipp
A húst nem szabad szurkálni, mert a leve kiszivárog és kiszárad a kacsa. A sütés kezdetén csak a bőrt szúrd át, hogy a bőr alatti felesleges zsír ki tudjon folyni. Onnan tudod megállapítani, hogy a kacsa rendesen megsült, hogy a combcsontok könnyen mozgathatók. A megsült kacsazsírt tedd egy tiszta üvegbe, amit, ha kihűlt, lezárva tegyél a hűtőbe későbbi felhasználásra. A kacsa bőre még ropogósabbra sül, ha kb. fél órával a sütés vége előtt megkened a kacsa megsült levéhez kevert mézzel. A vöröskáposzta elkészítéséhez a sertészsír helyett a kacsazsírt is felhasználhatod, ugyanolyan mennyiségben. A burgonyagombóc tésztája ne legyen se túl sűrű, se túl híg, ezért a megfelelő állag eléréséhez fokozatosan adagold a lisztet. A burgonyából készült tészta általában elvékonyodik, ezért gyorsan kell dolgozni vele. Egy serpenyőben forralj vizet és tedd bele a hideg gombócokat és egy fedővel fedd le. Az így elkészített gombócokat hagyd kihűlni. Akár le is fagyaszthatod. A burgonyagombócot C-típusú burgonyából a legjobb készíteni. Az 1 kg a végső, megpucolt, főtt mennyiségre vonatkozik. A burgonyagombóc tésztájánál elkészítéséhez teljesen le kell hűteni a főtt burgonyát. Ne főzd túl puhára, mert híg lesz tőle a tészta. Ne felejtsd el, hogy a burgonyagombócokat csak forrásban lévő vízbe tedd, másként szétesne a tészta. Ezért a gombócokat minél gyorsabban a forrásban lévő vízbe téve, a lehető leggyorsabban kell elkészíteni. Ha lisztesebb, keményebb burgonyából készíted, akkor nem szükséges keményítőt adni hozzá, mert a gombócok túlságosan megkeményednének.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!