1 KENYÉR
Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 300 g kenyérliszt (+50 g a kovász etetéséhez)
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 300 g víz (+50 g a kovász etetéséhez)
- 30 g mák
- 30 g tökmag
- 30 g szezámmag
- 10 g tengeri só
- 100 g érett kovász
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A kovász megetetése: 8 órával a dagasztás kezdete előtt etesd meg a kovászodat. 15g kovászmaghoz adj 50g kenyérlisztet és 50g szobahőmérsékletű (kb. 24 fokos) vizet.
- 2Autolízis: Keverj össze 280 grammot a vízből és az összes lisztet. Nem kell túlságosan kidolgozni, de száraz liszt nem maradhat a tálban!
- 3Dagasztás: Add hozzá a tésztához a sót, a kovászt és a maradék 20 g vizet! Kézzel vagy dagasztógéppel gyúrd addig, amíg szép homogén tésztát nem kapsz.
- 4A magvak hozzáadása: Hagyd pihenni a tésztádat 20 percig, majd add hozzá a magvakat - mehet mind egyszerre. Nedves kézzel hajtogasd át a tésztát - ekkor a magvak eloszlása még nem lesz homogén, emiatt ne aggódj!
- 5 A tészta hajtogatása: A következő két, két és fél órában még háromszor hajtogasd át a tésztát nedves kézzel. Ne félj jól meghúzni a tészta széleit, meglásd, hajtogatásról-hajtogatásra nyúlékonyabb lesz! Ha a tészta már nagyjából a duplájára megkelt, és látszanak rajta az ikonikus hólyagok, akkor eljött a formázás és kelesztés ideje.
- 6A kenyér előformázása és formázása: Húzd ki a tésztát a tálból a konyhapultra, majd formálj belőle egy gombócot, és hagyd megint pihenni 20 percet. Ezt hívjuk előformázásnak. Fordítsd meg a tésztát, picit lapogasd ki, majd két szélét kicsit széthúzva hajtogasd össze, mintha csak egy könyv lenne. A hajtogatás zárásával lefelé helyezd a kenyeret egy előre kiolajozott sütőformába.
- 7 Kelesztés: Szobahőmérsékleten 2-3 óra alatt, hűtőszekrényben pedig kb. 12 óra alatt kel meg a kenyér, ha mindent jól csináltál. Rajtad áll, melyik utat választod: ha "sürgősen" kell sütnöd, akkor a pulton keleszd, ha csak másnap reggel sütnéd ki a kenyeret, akkor éjszakázzon a hűtőben!
- 8Sütés: Melegítsd elő a sütődet 240 fokosra. Közvetlenül a sütés előtt metssz kedvedre való mintát a kenyér tetejére, ez segít a sütés során, hogy jobban kinyíljon, légiesebb szerkezete legyen. Tedd be a sütőbe a kenyeret, löttints a sütő aljába fél deci vizet (hogy párát képezzen), majd süsd így a kenyeret 25 percig. A 25 perc elteltével nyisd ki a sütő ajtaját, hogy távozzon a gőz, majd csökkentsd a hőmérsékletet 200 fokra, és süsd további 25 percig. Tehát 25 perc 240 fokon gőzzel, majd 25 perc 200 fokon gőz nélkül. Ha megsült a kenyér, borítsd ki a sütőformából, majd rácson hagyd kihűlni addig, amíg van lélekjelenléted várni vele.
Tip
Főleg nyáron nagyon fontos odafigyelni a hőmérsékletekre - ha túlságosan felmelegszik a tészta vagy a kovász, akkor könnyen elsavasodik a tésztánk, ami végül lapos és tömör kenyeret eredményez. Törekedjünk rá, hogy a kovász és a tészta kb. 22-26 fokos tartományban legyen az egész folyamat során.
Formában sütni azért praktikus a kenyeret, mert ha picit lágyabb is lesz a tésztánk (ami nyáron pláne könnyen előforulhat), akkor nem terül úgy el a kenyerünk, mintha szakajtóban kelesztettük volna.
Kifli Kukták
A Kifli Kukták kedvenc receptjeit gyűjtöttük össze neked a desszertektől az igazi magyaros ételeken át a nemzetközi konyháig. Mi mindet imádjuk!