Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 2 liter maradék sonkafőző lé
- 50 dkg vegyes erdei gomba
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- Friss zöldfűszerek, pl.: petrezselyem, snidling, tárkony, lestyán
- 1 kanál liszt
- 5-10 dkg gersli
- 1 kanál fehérborecet
AMIRE MÉG SZÜKSÉGED LEHET
- Só
- Babér
- Bors
- Alaplé
- Zöldségek
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
ELKÉSZÍTÉS
- 1Ha sonkát főzünk, fontos, hogy ne zubogva, hanem csak gyöngyözve főzzük. A vizet érdemes ízesíteni hagymával, fokhagymával, szemes borssal, babérral, stb, így szinte kész leves lesz a főzőlevünk. Ezt már csak be kell habarni és gazdagítani.
- 2Kockázzuk fel a maradék sonkát.
- 3Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a főzőléről levett kanál zsíron dinszteljük meg.
- 4Tegyük rá a felvágott gombákat és addig dinszteljük, míg az összes kiengeddett levét elforrja.
- 5Ekkor mehet bele a gersli, majd a sonka főzőleve. Míg a gersli puhul, a tejszínt, a tejfölt és 1 kanál lisztet keverjünk simára.
- 6Ha puha a gersli, adjuk hozzá a habarást, majd a sonkakockákat és fűszerezzük a zöldfűszerekkel, és ecettel, ha kell sózzuk-borsozzuk.
- 7Friss kenyérrel, vagy kaláccsal tálaljuk.
Tip
Ha túl sós a lé, vízzel, vagy sótlan alaplével hígítsuk!
Gomba helyett használhatunk bármilyen zöldséget, és gersli helyett akár nokedlit is.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!