Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 1 szép füstölt csülök
- 1 kg savanyúkáposzta
- 25 dkg gersli
- 4 liter alaplé
- 1 púpozott evőkanál BL 55 liszt
- 1 púpozott evőkanál zsír
- 10 dkg száraz kolbász karikára vágva
- Só
- Bors
- Egy kis csokor friss petrezselyem
- 1 kisebb vöröshagyma
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- 4-5 babérlevél
- 1 csipet borsikafű, ha szeretjük
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A füstölt csülköt előző nap is megfőzhetjük. Ehhez tegyük fel az alaplében főni, babérral, egy hagymával, de ne sózzuk. Ha nem lepi el az alapié, kevés vízzel pótoljuk ki.
- 2Ha megfőtt, hagyjuk hűlni a lében, majd vágjuk falatnyi darabokra.
- 3A rántáshoz melegítsük fel a kanál zsírt és kicsit süssük meg benne a kolbász karikákat, majd szedjük ki őket.
- 4A visszamaradt zsírba tegyük a kanál lisztet és alaposan futtassuk meg, míg egy kis színt kap. Ekkor tegyük bele a zúzott fokhagymát és azzal is pirítsuk át egy kicsit.
- 5Ezután a tűzről félrehúzva engedjük fel szép lassan az alaplével, folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen. Ha hozzáadtuk az összes alaplevet, mehet bele a kicsit összevágott savanyú káposzta és a gersli is. Amikor megfőttek, tegyük vissza a lébe a darabolt csülköt, ha szükséges, ízesítsük , majd frissen vágott petrezselyemmel, a sült kolbászkarikákkal, friss kenyérrel, és ízlés szerint tejföllel tálaljuk
Tip
A rántást kihagyhatjuk, akkor kissé hígabb lesz a leve. Gersli helyett babbal, vagy lencsével is kiváló.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!