Buy all ingredients right below the recipe
HOZZÁVALÓK
- 4 db, szép, hízott libamell
- 1 kg vegyes téli zöldség
- 1 fej vöröshagyma cikkekre vágva
- 4 gerezd fokhagyma zúzva
- Néhány ág rozmaring
- Néhány ág kakukkfű
- Frissen őrölt feketebors
- Só
- 1 liter barna szárnyasalaplé
- Cukor
HA MÁSHOGY KÉSZÍTENÉD
- Kacsamell
- Sertésszűz
- Zöldségek
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
ELKÉSZÍTÉS
- 1A zúzott fokhagymát, frissen tört feketeborsot, a kakukkfüvet és a rozmaringot egy fazékba tesszük, majd egy fél liter forrásban lévő vízzel leöntjük és lefedve hagyjuk kihűlni.
- 2Ehhez a fűszerteához még 2,5 liter hideg vizet teszünk és feloldunk benne 20 dkg sót és két evőkanál cukrot.
- 3Ebbe a fűszeres pácba tesszük a libamelleket, mérettől függően, 2-3 órára.
- 4Ezzel az eljárással a hús szaftos és egyenletesen, kellemesen sós lesz mindenhol.
- 5A téli zöldségeket tisztítsuk meg és a cékla kivételével vágjuk ujjnyi darabokra őket, majd sóval, borssal, kevés cukorral, vagy mézzel ízesítsük, adjuk hozzá a hagymát és ízlés szerint egész gerezd fokhagymákat és hagyjuk állni egy órát, hogy átjárja őket a pác.
- 6A céklát teljesen külön kezeljük, csak tálaláskor adjuk hozzá, mert befogja a többi a zöldséget.
- 7Az így bepácolt zöldségeket tegyük egy tűzálló tálba, vagy tepsibe, dobjunk rájuk már néhány ág kakukkfüvet és rozmaringot, kevés libazsírt, vagy olajat, majd tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe.
- 8Ha 20 perce sülnek a zöldségek, szárítsuk le a libamelleket, vágjuk be a bőrét, de nem a húsig, csak a zsírig, hogy minél több zsír kisüljön, de ne száradjon ki sütés közben.
- 9Hideg serpenyőben tegyük fel bőrrel lefelé, közepes lángon sülni és a zsírját néha öntsük le, de ne dobjuk ki.
- 10Ha szép piros, ropogós a bőre, akkor tegyük a melleket még 10-15 percre a sütőben sülő zöldségek tetejére.
- 11Ha jól időzítettünk, pont egyszerre lesz kész.
- 12Közben az alaplevet forraljuk nagy lángon, míg alig marad belőle egy deci és a végén adjunk hozzá egy kanál libazsírt, majd ha kijött a sütőből a pecsenyénk, tálaljuk a saját szaftjával, a pecsenyelével és a sült zöldségekkel.
Tip
Kacsamellel, sertés szűzzel is elkészíthető. Bármilyen zöldség alkalmas, bátran variálok kedvünk szerint.
Pataky Péter
Péter az ízes magyar klasszikusok mellett szívesen kalandozik a világ ezerízű játszóterén is.
Jelenleg séfként, éttermi tanácsadóként, főzőműsorokban és egy sous vide húsüzem résztulajdonosaként kamatoztatja tudását. Kóstold meg finomságait!