Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület

Hazai jalapeno zöld paprika Forgács Zsolttól, csomagolt

100 g
Termelői
699 Ft 6 990 Ft/kg

Házhoz szállítás akár 90 percen belül

40+ vásárlónk veszi rendszeresen

Kategóriák:
Származási ország: Magyarország,
Tudtad?
Helyi termelők és vitathatatlan frissesség

Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.

A jalapeño a mexikói Veracruz fővárosában, Xalapában honos, és már ősidők óta termesztik. A spanyol és portugál felfedezők a 15-16. században hozták be Európába és Ázsiába, és azóta a paprikát világszerte termesztik. Ma a jalapeño kereskedelmi termesztésének nagy része Veracruz északi részén, Chihuahua államban, különösen Deliciasban és az Oaxaca államban található Palaloapan folyó alsó völgyében található. Mérsékelten csípős fajta, amely a Scoville-skálán 2500-8000 SHU közötti értéket képvisel, és fűszeres íze miatt világszerte használják a fúziós konyhákban.

* A kép illusztráció.

Érdekessége

A zöld Jalapeño chilipaprika kiváló C-vitaminforrás, és tartalmaz rezet, magnéziumot, A-, E- és K-vitamint, folsavat, mangánt, rostot, káliumot és vasat. A paprika kapszaicint is tartalmaz, amely az a kémiai vegyület, amely az agyban a hőérzetet vagy a fűszerességet váltja ki. A kapszaicin bizonyítottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az emésztésben.

Felhasználása

Nyersen és főzve is használható, például sütéshez, grillezéshez, pároláshoz és kevergetve sütéshez. A főtt alkalmazásokon kívül a zöld jalapeño chilipaprika gyakori savanyúságpaprika, és fűszerként is használható hot dogokon és szendvicseken. Vastagabb húsuk miatt ideálisak továbbá ecetes, paradicsomos, fokhagymás, korianderes, babos, kukoricás, sajtos, krém alapú szószokkal, sertéshússal és darált marhahússal való töltéshez.

Az Élő Tiszáért

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület célja a Tisza folyó vízgyűjtőjén élők megélhetési lehetőségeinek javítása, árvízi és környezeti biztonságának növelése, a Tisza ökológiai értékeinek megőrzése és gyarapítása, hogy e táj lakói jó életminőségben és biztonságban élhessenek. A Szövetség olyan gazdálkodási mintákat kíván elterjeszteni, melyek megvalósítják ember és folyó fenntartható együttélését: a tájak adottságainak megfelelnek, az élet gazdag változatosságát gyarapítják és a tájban élő emberek boldogulását segítik elő. E cél megvalósítása érdekében együttműködésre hívták a tiszai Alföld önkormányzatait, gazdálkodóit, a tudomány képviselőit, civil szervezeteket, illetve bárkit, aki e térség felvirágzásáért tenni akar. Nem csak a Tiszáért és árteréért dolgoznak, de a mellékfolyók, így a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Hernád, a Sajó, a Körösök, a Maros, a Zagyva völgyeiben élőkért és az ott található természeti értékekért is. E természeti egységet, a tiszai Alföldet, Magyarország területének egyharmadát és a Kárpátok bérceinek vízválasztóján innen eső területeket – Széchenyi után – egységesen Tiszavölgynek hívjuk. Ez a SZÖVET elsődleges működési területe.

A feladat nem kicsi: a térséget rendszeresen fenyegeti az árvíz, a belvíz, az aszály, veszélyben vannak természeti értékeink, de az ország gazdasági, társadalmi szempontból legrosszabb helyzetű térségeit is itt találjuk. Jelentős a munkanélküliség, alacsonyak a jövedelmek. A falvak lakosságában egyre nagyobb arányban vannak az idősek, a fiatalok közül sokan elköltöznek. A kistelepülések intézményeit (óvoda, iskola, orvosi rendelő, posta) egyre több helyen szüntetik meg. Sok helyen felszámolták a vasúti közlekedést, számos helyen már a buszjáratot is.

Mindezek a problémák egymástól nem függetlenek. A SZÖVET olyan megoldásokat kíván kidolgozni és megvalósítani, amelyek képesek e gondokat egységesen kezelni. A Tiszavölgy fejlődésének kulcsa az, hogy az itt élők a természet nyújtotta lehetőségekkel bölcsen gazdálkodjanak. Ez egyszerre hozhat jobb megélhetést, természeti értékeink gyarapítását, sőt segíthet a szélsőséges időjárás okozta nehézségek kiegyenlítésében. Az Egyesület nem csak elméletben, de a mindennapokban is segíteni igyekszik azért, hogy mindez ne álom, hanem valóság lehessen.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen, 2-3°C között tárolandó.

Forgalmazó

Kifli.hu Shop Kft
1106 Budapest, Jászberényi út 45

Termékinformációk

Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.